Dieren met inwendig skelet
-schedel
Alleen de onderkaak kan bewegen.
-wervelkolom
Zoogdieren hebben zeven halswervels. Bij sommige soorten zijn de halswervels klein en/of vergroeid, bij andere soorten zijn de wervels groot. Vergelijk de afmeting van de halswervels bij de Gangesdolfijn (korte nek) en giraf (lange nek): de verschillen zijn spectaculair!
schouderblad
Bij de mens en aapachtigen ligt het schouderblad aan de achterkant. Bij de meeste andere zoogdieren ligt het schouderblad plat tegen de zijkant van de borstkas, waardoor het in hetzelfde vlak van de voorpoot kan bewegen en bijdraagt aan de voortbeweging.
-sleutelbeen
Bij veel zoogdieren ontbreekt het sleutelbeen. Dit geldt bijvoorbeeld voor de roofdieren (honden en katten kunnen bijvoorbeeld hun poten niet uitspreiden). In plaats daarvan heeft het schouderblad een grote kam voor de aanhechting van spieren.
-penisbeentje
Bij veel zoogdieren (roofdieren, vleermuizen, insecteneters, knaagdieren en sommige apensoorten) heeft het mannetje een zogenaamd penisbeentje: een in de penis voorkomend staafvormig beentje. Dit is geen echt onderdeel van het skelet, maar een zogenaamd sesambeentje, dat gevormd wordt als verbening in een pees. Vaak ontbreekt het penisbeentje in het opgezette skelet, omdat het tijdens het prepareren verloren gaat. De functie van het penisbeentje is niet goed bekend. Wegens soortspecifieke eigenschappen wordt het als determinatiekenmerk gebruikt.
Maak jouw eigen website met JouwWeb